Historie og tapet

Som i nok har forstået nu, så er mange af mine weekender gået med at rive tapet af væggene. Selvom arbejdet måske godt kan virke lidt trivielt, så syntes jeg også det er spændende. Jeg syntes tapetet fortæller meget om tidligere boligindretning, om det har været lyse eller dunkle rum, om det har været farverigt, eller om man kun havde én farve på væggen, som man har i vores tid.

Det er næsten et arkæologisk arbejde at fjerne alle de lag af tapet, og at grave mig ned igennem næsten 200 års farve, tapet- og interiørhistorie.

Jeg ville ønske at jeg kunne tidsbestemme de forskellige tapeter som der har været sat op igennem tiden. Men aller inderst inde, under alle lagene af tapet, har jeg opdaget at væggene har været malet.

I værelset ved siden af køkkenet er væggene malet i en mørkegrøn farve. Dette er så langt inde jeg er komme i mit arkæologiske arbejde, og jeg vil vove at sige at det må være sådan væggene så ud da den første lærer flyttede ind på Gammelgårdsvej.

Dette indlæg skal dog ikke handle om malingerne og farverne der er blevet brugt, det blivet i et andet blogindlæg, men om et tapet der er dukket op aller inders inde, under de mange lag af andet mønstret tapet.

Det smukke blomstret tapet

Værelset ved siden af køkkenet, virker til at være det rum hvor der har været størst udskiftning af stil og farve, og også tapet. Jeg har fundet nogle ret flotte tapeter med overraskende mønstre og farvesammensætninger.

Der er specielt et tapet, som har et meget flot mønster med blomster og blade. Det har et håndmalet udtryk og er meget detaljeret, med mange flotte farver.

Det smukke blomstret tapet

Min intension fra starten, da jeg begyndte at tage tapeterne ned fra væggen, var at gemme noget af det, for så at tage det med hjem og prøve at dampe det fra hinanden. Jeg vil gerne sætte det ind i en bog jeg ville gemme. Jeg tænkte at det kunne være sjovt at se om jeg med tiden kunne årstalsbestemme nogle af tapeterne.

Desværre er det sådan at jeg kun er på Gammelgårdsvej hver anden weekend, og jeg derfor ikke kan stoppe Nikolaj i alt hvad han får smidt ud, så meget af det tapet jeg havde lagt til side er røget på affaldscentralen, det er jeg virkelig ærgelig over, men det virker ikke til at Nikolaj har den store forståelse for projektet.

Tapetbogen

Jeg tænker på at købe en bog med blanke sider i A3 eller måske i A2 størrelse, hvor jeg kan sætte en tapetrapport ind af de stykker tapet jeg får dampet fra hinanden. Det hele vil selvfølgelig tage lidt tid, men jeg tror jeg vil blive glad for den bog om nogle år.

Udover tapeterne som jeg damper fra hinanden, og sætter ind i bogen, kunne det også være interessant at tegne nogle af tapeterne op digitalt. Hvis det kunne lade sig gøre at genskabe det blomstret tapet, ville det være sjovt at sætte det op igen, men det bliver nok en bekostelig affære.

Der er nogen tapeter som det er lettere at gøre med end andre. Nogle af tapeterne er meget grafiske uden for mange snørklede detaljer, og andre er meget detaljeret.

Der har været sat forskellige blomstret tapeter op i det samme værelse, og det får mig til at tænke på om det måske har været et pigeværelse, eller måske lærens kones værelse. Det har dog helt sikkert været et mere feminint indrettet rum end de andre rum i lærens bolig.

Jeg glæder mig til at vise jer min tapetbog, og til at komme igang med at få skilt de mange lag af tapet fra hinanden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.