Så er jeg kommet igang med næste strikke projekt efter jeg blev færdig med Christians trøje, det kan du læse om her.

Der gik ikke mange dage efter jeg afleverede trøjen hjemme hos Christian og Mia, og til jeg havde været inde i Uldstedet for at købe garn til det næste projekt.

Jeg har længe haft lyst til at strikke en trøje til Villiam, og efter vi har fået sommerhuset, har han faktisk haft brug for noget varmere overtøj end det han plejere at bruge.

Jeg har strikket de obligatoriske strømper, halsedisser og vanter til ham, og var klar til endnu et stort projekt. Jeg havde brug for endnu en udfordring, og havde fået blod på tanden.

Opskriften til trøjen

Jeg har for et stykke tid siden investeret i 2 strikkebøger. Den ene hedder “Strik med Nordisk tradition” af forfatteren Vibeke Lind, og den anden hedder “Færøsk Strikkebog” af Svanhild Strøm og Marjun Biskopstø. Begge bøger er meget inspirerende at kigge i, og i “Færøsk strikkebog” så jeg denne trøje som jeg fik lyst til at strikke til Villiam.

Færøsk trøje
Et billede fra bogen Færøske Trøjer.

I bogen er trøjen både strikke i lyse farver, som er til piger, og i denne mørke version som er henvendt til drenge. En af mønsterrapporterne i opskriften hedder kattesnuder, og ligner små katteansigter.

Jeg har valgt at lave om på denne del af opskriften, da jeg ikke syntes en dreng på 11 år skal rende rundt med små katteansigter på sin seje færøske trøje.

Min egen rapport til trøjen

Jeg har i stedet valgt at lave min egen mønsterrapport til denne del af trøjen, og med inspiration fra Villiams fødselsdagsgave, har jeg prøvet at lave en rapport der skulle forestille en ambolt og en hammer, om det er lykkedes må du selv bedømme.

Jeg har strikket flere versioner ud fra ambolt ideen, og er kommet frem til et jeg syntes ligner mest en ambolt.

færøsk trøje

Det var lidt en udfordring at finde på et mønster der også skulle være lidt i stil og størrelse med de andre færøske strikkerapporter som er på trøjen, men jeg syntes det er lykkedes meget godt.

Valg af garntype og farver.

I opskriften til den færøske trøje, er nævnt en anden garntype en den jeg har valgt at strikke med. Den originale opskrift er strikket med 2 forskellige garntyper som man så strikker med samtidig. Jeg har dog valgt at strikke med en garn der hedder Lettlopi, der er en Islandsk uld fra firmaet Istex, og som man kan få i mange forskellige farver. Det er den samme garntype som jeg brugte til Christians trøje.

Grunden til jeg igen har valgt at strikke med denne garntype, er fordi jeg godt kan li den filtet overflade som den færdige trøje får når man har vasket den og den bliver brugt.

For jo mere den bliver brugt, jo mere filter garnet sammen og bliver både mere vandafvisende og vindtæt.

Det at jeg har valgt at strikke med en anden garn end den der står i opskriften, har gjort at jeg måtte omregne hvor mange masker jeg skulle bruge, hvilket jeg ikke har regnet helt rigtigt ud, så jeg mangler 6 cm. i omkredsen i forhold til målene i opskriften. Men den virker nu stor nok…

Husk at strikke en prøve.

Jeg må tilstå at jeg først fik købt garn der var alt for mørkt… Da jeg stod i garnbutikken og skulle vælge farver, syntes jeg de mørke farver jeg først havde fundet var vildt flotte og rigtig gode sammen, som de lå der på disken.Jeg vendte glad hjem fra Uldstedet og begyndte at lave en strikkeprøve. Men som jeg sad der og strikkede den første strikkerapport, så trådte det flotte færøske strikkemønster ikke rigtigt frem.

færøsk strik

Panikken bredte sig i mit ansigt.. Jeg havde virkelig brugt lang tid i butikken på at finde de helt rigtige farver, og jeg syntes trøjen på billedet var virkelig flot, og jeg kunne godt li det mørke look som den har.

Jeg måtte ind til Uldstedet dagen efter og få valgt nogle andre farver, og så hjem igen og strikke en ny farveprøve, og den kan du se her under.

færøsk strikketrøje

Jeg er glad for at jeg fik byttet garnet til en mere lys palette, så kan man bedre se det flotte mønster der er i denne færøske trøje.

Indtil nu er jeg nået en længde på 41 cm. og skal til at lukke af til ærmegabet. Opskriften sagde dog at ærmegabet skulle starte ved 39 cm. men det var lige midt i mine ambolte, så jeg har valgt at færdiggøre den rapport og begynde på ærmegabet efter der.

Strikkeudfordringer

Da det kun er min anden trøje jeg er igang med, og den første jeg strikkede var en Islandsk trøje, hvor man strikker bærestykke og ærmer sammen, har jeg endnu ikke prøvet at lukke af til ærmegab. I opskriften skal man først lukke 4 masker af, og så i næste omgang skal man slå 3 masker op.

Det lyder ikke umiddelbart svært, men jeg kan ikke komme videre. Det er måske fordi jeg er ved at gå i panik over at jeg skal klippe i mit pæne strikketøj, som jeg har brugt så mange timer på at strikke.

For når kroppen og ærmerne er færdige, så skal jeg klippe op i ærmegabet, og sy ærmerne på.

Hvad hvis det hele trævler op fordi jeg ikke fik syet det godt nok? Så har jeg ødelagt det hele, og garn for mange hundrede kroner er lige til at smide ud i skraldespanden… GISP!!!

Men jeg må bevæge mig ud på ukendte vande, og prøve noget nyt i mit liv. Jeg tager springet. Sætter mig ned og følger opskriften slavisk. Næsten…

Jeg glæder mig til at trøjen bliver færdig, og jeg kan vise jer et billede af det færdige resultat. Måske enda med Villiam i den 🙂

4 thoughts on “Villiams færøske trøje”

 1. Hej Katrine
  Godt gået – Når du skal sy på maskine til ærmer, syer du frem og til bage med siksak-stik det ender ikke galt!!!
  Hvis du skulle mangle lidt létt-lopi har jeg et lille lager i naturfarver…

  1. Hej Mynte
   Tak fordi du læser min blog 🙂
   Ja, jeg skal lige tage mig sammen med hensyn til det med at klippe, men det skal nok gå 😉 Jeg skal nok sige til hvis jeg ikke har fået købt nok garn til trøjen, det kan jo være at jeg ikke har fået nok med fra butikken, selvom jeg gjorde hvad jeg kunne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.